Kaştaki eksikliğin giderilmesinde kullanılan en yaygın uygulama kalıcı makyaj ve kalemle çizmek olmakla birlikte FUE yöntemi ile kıl kökü nakli çok daha etkin ve kalıcı bir çözüm olarak giderek yaygınlaşmaktadır.
Eski yöntem olan FUT tekniğiyle nakil kalıcı makyajdan daha itici göründüğü için yaygınlaşamamış ve yerini FUE ye terk etmiştir.
Kaş kıllarının çıkış açısı çok değişken olan bir yapıdır. Her alanda farklı açıyla çıkmaktadır. Burun kökünde yukarı bakarken yanlarda kulağa doğru bakmaktadır genel olarak düşünüldüğünde yelpaze görünümdedir. Bu açıların verilerek doğal görünüm elde edilebilmesi kaş nakli konusunda tecrübe ve daha önemlisi yetenekli olmayı gerektirmektedir.
Kaş Nakli
Saç ekiminden çok farklı, zor ve ince ayrıntıları olan bir uygulamadır bu sebeple saç ekimlerinin çoğunu yardımcı sağlık elemanları yaparken kaşı daha çok doktor ekmektedir. Nakil yaptıracak kişi bu konuyu mutlaka nakil öncesi aydınlatmalı ve bu kadar ciddi bir uygulamayı yardımcı personellere bırakmamalıdır. “Doktor kontrolünde” değil bizzat uzman doktorun kendisi tarafından yapılmalıdır.
Ekimde kalitesi en iyi olan ense kılları kullanılır. İşlem esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli şey kaşların çıkış açısıdır. Varsa oradaki kılların çıkış açısı taklit edilir yoksa kaşları alınmamış birinin çıkış açısına benzetilir.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer şey kanal açılmasıdır, kökler kesinlikle kanal açılmadan iğne ile delerek yerleştirilmelidir. Kanal açmak çukurluğa ve iz kalmasına neden olur. Ne kadar alana ekileceği önceden simetrik bir şekilde çizilir. Ekilecek alana kıl kökleri santimetre kareye 40-50 kök gelecek sıklıkta yapılır.
FUE yöntemiyle ekim bu konuda tecrübeli cerrah tarafından ve doğru şekilde yapılması halinde doğal kaştan ayırt edilmesi zor olacağı kadar doğala yakın olur. Ense dışından burun, bacak alın kılları kullanılabileceğini iddia edenler olsa da bunlar daha çok ekim yapmayıp ahkam kesenlerin fikri gibi durmaktadır.
Sonuç Olarak: Araştırma yaparken şu sorular sorulmalıdır
Ekimi doktorun kendimi yapacak yoksa “ekip olarak ekiyoruz” diyerek yardımcı personelleremi yaptıracak?
Ekilen kökler tekli mi olacak yoksa 2-3 kök içeren şekilde mi yapılacak?
Açılar rastgelemi olacak 25 derece gibi net mi olacak?
Kanal açılacak mı iğne ilemi ekilecek?
Kökler vücut dışında bekletilecek mi?
Yeterince sık ekilecek mi?
Ücretlendirme sabitmidir yoksa kök sayısına göre mi yapılacak?
Bu yazı 2009 yılında yazılmış olup işlem kalitesi artık fotoğraftakinden daha iyi yerlere getirilmiş ve yazılan bilgilerde de değişiklikler olmuştur. 9 yıllık süreçte ‘bu iş daha iyi nasıl yapılır” sorusunun cevabını aramaya devam ederken daha güzel ekebiliyoruz.
Kaş Nakli Video
Türkiyede Yapılan İlk Kaş Ekimi
2005 yılında dökülme sebebiyle kalıcı makyaj yaptırıp zamanla renk değiştirmesi sebebiyle bundan rahatsız olan hastamızın kalıcı makyajını lazerle siliyorduk.
Seanslar halinde devam eden kalıcı makyaj silme işlemi devam ederken bir yandan kontur açılırken bir yandan da o bölge ve hemen yakınlarındaki kaşlar da döküldü. O dönemde sadece saç ekiliyordu, saç ekimi dışında bir kişiye sakal ekmiştim o da içime sinmemişti. Hastamıza rengi açılan yere kıl ekebileceğimizi anlattık. Daha önce hiç kaşa ekimi yapmadığımızı deneme amaçlı olacağını ama büyük ihtimalle hoşuna gideceği ve sevmezse ekilen kaşları çekerek şekil verebileceğini hatta tümünü sürekli çekerek ekim yapılmamış hale getirebileceğini yani çeşitli alternatifleri olacağı konusunda aydınlattık. Hastamız kabul etti ve ilk denemizi yaptık
İlk Etapta az Kök Ekim Yapıldı
Kişinin kabul etmesi sonucu ekime karar verildi büyük oranda silinmiş olan dövme alanına 300 kök nakli yapıldı.Orta kesimlerdeki doğal açılardan biraz farklı olsada gerek bizim gerekse hastanın beklentilerini karşılayacak kalitede bir sonuç elde ettik.
Kaş Ekim Tecrübesi
Bu vaka bize çok şey öğretti, kaş ekebileceğimiz, kaşa istediğimiz açıyı verebileceğimiz, kaşı eksik insanlara yardım edebileceğimiz, yara yanık izi gibi dramatik görünen durumları düzeltebileceğimiz, insanları son derece suni görünen kalıcı makyajdan kurtarabileceğimiz konularında önümüzü açtı. Bu ilk kaş ekimi vakamız sayesinde ufkumuz açıldı. İlk uygulama olmasına rağmen güzel görünmesi bizi cesaretlendirdi.
Bizim bu ekimi yaptığımız 2005 yılında Türkiye’de sadece saç ekimleri yapılıyordu, kaşa ekim yapılabileceğini bilen yoktu.
Yapılan ilk ekim olmasına rağmen açılar çok dik olmamıştır. Zaman içinde ekimin daha dar açılarla yapılabileceğini keşfettik, farklı bölgelerde farklı açılar gerektiğini fark ettik. Her ekimimizde kendimize bir şeyler kattık.
İlk gün aldığım karar doğrultusunda hastama söz verdiğim sayıda kök ektim ve bu köklerin tamamını kendi ellerimle ektim, kliniklerimde bir tek kökü bile yardımcılara ektirmedim, Hiçbir hastamı ”kaşını ben ekeceğim” deyip yardımcılarıma ekim yaptırmadım veya ”saç ekimi uzmanı ekecek” , ”ekip halinde ekiyoruz” gibi dolambaçlı laflarla yönlendirmedim.
Yara İzine Kaş Nakli
Yanık İzini Kapatma
Yanık izleri çok dramatik görünmektedir,kalemle kamufle edilmeye çalışılsada her gün uygulama zahmetli olmaktadır.En doğal ve kalıcı çözüm kıl kökü naklidir.Bu vakamız kalıcı makyaj yaptırmış rengi çirkinleşince lazerle sildirmiş ancak lazer sonrası ciddi yanık izi kalmış,400 kök nakliyle kamufle edilmiştir.
Kaş Nakli Nasıl Yapılır?
Sayfanın buradan sonraki kısmında nakil yaptırmak isteyenlerin en çok merak ettiği hususlara ışık tutalım.
– Kıl kökleri enseden alınır, alım elle yani mikro motor kullanmadan yapılırsa geride kalan ve alınan saçlar daha az zarar görür
– Bir görevli 2-3-4 kıl içeren greftleri tekli greftler haline getirir, kesinlikle hepsi tek kök içeren greft olmalıdır
– Köklerin oksijensiz kalmaması için alım, ayrım ve ekim yaklaşık aynı dakikalarda olmalıdır
– Hazırlanan kökler bekletmeksizin doğru yönte ve 25-30 derece açılarla ekilir
– İşlem bitimi ekimin yapıldığı bölge oksijenli su ile temizlenir. Bu sayede kişinin kaşlarını ektirdiği neredeyse belli bile olmaz, yanı kanlı görünüm kalkar.
– Yapılanlar ve sonraki günlerde dikkat edilecekler anlatılır, yazılıp hastanın eline verilir.
– Uyguladığımız yöntemde kontrole çağırmıyoruz.
– Kişi aynı gün işine dönebilir
– 3. gün evde kendi yıkar